Grozljivo...


(Slika je simbolična)


PRIMER DEČKA A

Fantek je rasel v neurejenih razmerah – z materjo sta se pred vojno vihro v Bosni zatekla v Slovenijo, kjer sta živela pri znancih. Tu je mati spoznala novega partnerja, zaživela z njim in se kmalu skupaj z dečkom preselila k njemu. Dečkov oče je padel v vojni, z ženo se baje že prej nista razumela in zaradi nasilnosti se je nameravala ločiti. A tudi nova skupnost ni vedno živela v harmoniji, deček je, izgleda, postal odveč.
Po izjavi stanodajalca je v letu dni, odkar je nastala, večkrat prihajalo do sporov in grdega ravnanja z njim. 4-letni otrok je moral v primeru oštevanja ostati tiho in ni smel jokati. Prepovedano mu je bilo pri sosedih prositi za vodo, saj je bil očim prepričan, da je le pretirano pitje tekočin krivo za močenje postelje ponoči (mati in očim imata le osnovnošolsko izobrazbo). Pogosto je moral za kazen več ur presedeti pod mizo. Pred hišo se (baje zaradi prometa) ni smel igrati. Zunaj je smel biti le zvečer, ko je bila tema in tedaj je očim zahteval, naj teče po hribu navzdol do potoka in nato po isti poti navkreber. Če je deček tožil zaradi utrujenosti, je moral to pot ponavljati toliko časa, dokler ni nehal tarnati. Priča opisuje, da je videla, kako je očim dečka enkrat, ko je namesto po »predpisani« poti do vrha hriba ubral bližnjico čez travnik, zgrabil za vrat, ga dvignil, dal čez koleno, močno natepel po zadnjici in hrbtu, znova dvignil in si ga zviška vrgel na koleno, tako da je dečku udarec v trebuh vzel sapo. Ko si je opomogel, jokati ni smel, ga je očim znova nagnal v hrib, pri čemer se je moral držati »predpisane« mu poti. Priča je večkrat opazila podplutbe na otrokovem obrazu, in ko je nekega dne znova zalotila mater pri pretepanju otroka, je le-ta na poziv naj preneha, odgovorila, da je otroka ona rodila in ga lahko tudi ubije, če se ji zahoče saj je njen. Nekoč je očim dečku med pretepanjem zlomil roko. Ta poškodba in dodatne podplutbe so kirurgu zbudile sum, da gre za namerno poškodbo, zato je primer prijavil. Večkrat omenjena priča je poklicala socialno delavko, ko ji je prišel v roke dokument s »pravili o ustrezni vzgoji otrok«. Sledilo je zaslišanje na policiji, a do tožbe ni prišlo zaradi pomanjkanja dokazov. Obisk socialne delavke je izzvenel v prazno, z obljubo o ureditvi varstva v vrtcu, ki pa je ostala brez izpolnitve.
Ko je deček nekega dne raztrgal neko očimu zelo ljubo knjigo (čeprav se očim ne spominja niti naslova niti vsebine te knjige), ga je mati v odsotnosti očima pretepla s šibo po zadnjici in ga nagnala v posteljo. Čez čas se je vrnil očim in dečka, ki ga je našel pri igri, z rokami pretepel še sam in ga nagnal v posteljo. Po dveh urah, ko ga je znova zagledal, ga je, še vedno besen, obrcal po stegnu in zadnjici, slednjič tako, da je dečka vrglo v približno meter oddaljeno stranico kavča. Udarec mu je vzel sapo, zato sta ga starša odnesla v kopalnico in polivala z mrzlo vodo, dokler ni pričel kolikor toliko normalno dihati. Takoj zatem je moral nazaj v posteljo, kjer mu je očim s povojem trdno zvezal roki v zapestjih in nogi v gležnjih. Mati je prišla pogledat otroka po treh ali štirih urah, ga našla zvezanega, s temno modrimi prsti. Od partnerja je zahtevala naj ga odveže in mu zagrozila, da ga bo zapustila, če bo še tepel otroka. Starša navajata, da sta nameravala z dečkom naslednji dan popoldne na sprehod. Ob odhodu je deček po njuni izjavi padel po stopnicah in se prekopicnil na glavo. Tik pred otrokovo smrtjo je mati povedala, da je padel čez dve stopnici, dan pozneje pa je preiskovalcu zatrdila, naj bi zdrsel čez tri ali štiri. Čez mesec dni, ob zaslišanju, je bilo stopnic že deset. Dečku se je iz nosu ulila kri, zato so se vrnili v stanovanje in krvavitev ustavili. V naslednjih dneh naj bi se deček dobro počutil in normalno igral, le zadnji dan pred smrtjo je več poležaval. Zaradi bolečin ni tožil. Starša sta opazila le, da manj pogosto lula (če sploh?!), zato mu je mati dajala uvin čaj. Podplutbe naj bi se pokazale šele po treh dneh. Na otečeno nogo mu je mati dajala obkladke z alkoholom, zaradi pokašljevanja pa tablete za izkašljevanje in antibiotik, ki ga je imela doma. Štiri dni po pretepu je deček pričel ponoči težko dihati, zato sta ga peti dan zjutraj starša odpeljala k dežurnemu zdravniku. Ta ga je nameraval poslati v bolnišnico, kamor je prispel še zavesten, a v hudi dihalni stiski, kjer je po eni uri kljub poskusu reanimacije (oživljanja) umrl s sliko odpovedi pljuč in srca. Laboratorijski izvidi so pokazali, da je bil otrok hudo slabokrven (zaradi izgube krvi v obtolčene dele telesa), v protrahiranem šokovnem stanju in z več dni staro popolno ledvično odpovedjo. Te izsledke je potrdila tudi sodna obdukcija, pri kateri so poleg številnih podplutb in odrgnin našli tudi krvavitev med in podmožganske ovojnice, razjede na želodcu, raztrganino na oporku črevesja in tankem črevesu, raztrganino desne ledvice…
Takoj po dečkovi smrti so razloge zanjo pričeli raziskovati kriminalisti, ki so o svojih izsledkih obvestili pristojno sodišče, nemudoma pa tudi novinarje, ne da bi čakali na odločitev sodišča. V javnosti je prišlo do precejšnjega razburjenja, ker sta oba obdolžena starša ostala na prostosti – evropska zakonodaja namreč vznemirjanja javnosti ne šteje več med razloge za pripor.
Sodni postopek še ni stekel…
Mati je medtem rodila drugega otroka…


(Trpinčen otrok; str: 230, 231; Meridiana d.o.o., Ljubljana 1997)

Odziv medijev?

Danes sem preko elektronske pošte sporočil novico o mojem blogu, vsem večjim medijskim hišam (radijske postaje, televizijske postaje, časopisne hiše) in nekaterim drugim vladnim (policija, državni zbor, urad predsednika RS, ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve,..) in nevladnim organizacijam (Unicef, Karitas, Rdeči križ, Zveza prijateljev Slovenije,..). To sem storil v upanju, da mi bodo pomagali informirati širšo javnost o problematiki trpinčenja otrok v Sloveniji.
Močno upam, da se bo kdo odzval na moj e-mail. Počakal bom 1 teden, do torka 6. aprila, nato pa bom videl kdo vse (če sploh kdo) se bo odzval na moje e-maile. Torej v torek, 6. aprila, vam bom poročal kakšni so bili odzivi. Tako, pa da vidimo ali je medijem kaj mar za vse uboge, trpinčene otroke. Me prav zanima kakšni bodo odzivi...

Sporočilo, ki sem ga pošiljal naokoli je napisano tukaj:



Spoštovani!


Sem dijak 4. letnika gimnazije Šentvid v Ljubljani. Vljudno Vas naprošam, da si vzamete malce Vašega časa in preberete sporočilo, ki sam Vam ga poslal.

Veliko otrok ne more uresničevati pravice do življenja, niti do otroštva. V Sloveniji je veliko otrok prikrajšanih za otroštvo. Preveč otrok je pri nas žrtev trpinčenja (fizično, psihično nasilje/spolna zloraba). Vsi ti ubogi otroci pričakujejo pomoč in zaščito. Ne razočarajmo jih, pomagajmo jim. Trpinčenje otrok znotraj družine je družbeni in ne le individualni problem. Zato pomagajmo otrokom, ki so žrtve nasilja!

Kot vesten državljan Republike Slovenije se močno zavedam problematike trpinčenja otrok v Sloveniji in v svetu, zato poskušam to po svojih najboljših močeh preprečiti. Ker je to še vedno tabu tema v naši državi sem se odločil da ukrepam, kajti pri svojem raziskovanju sem ugotovil, da se večina javnosti ne zaveda problematike in tragičnosti trpinčenja otrok, ki se dogaja znotraj naše države.
Ustanovil sem svoj spletni dnevnik (blog) na katerem poskušam informirati in opozoriti celotno Slovenijo na problem trpinčenja otrok. Ker je prihajajoči mesec APRIL - MESEC BOJA PROTI TRPINČENJU OTROK, Vam ob tej priložnosti pošiljam internetno povezavo na moj blog (http://stop-trpincenju-otrok.blogspot.com/) in Vas naprošam, da mi pri tem pomagate.
Vljudno bi Vas prosil, da v naslednih dneh namenite kakšno besedo ali dve o tej temi, povzamete vsebino kakšnega mojega prispevka ali pa samo posredujete povezavo na mojo spletno stran v Vaši reviji, časopisu ali na Vaši internetni strani. Prosim Vas za sodelovanje, kajti javnost je nujno potrebno opozoriti na ta problem, da bomo v bodoče reševali vzroke in ne posledice trpinčenja otrok. Le tako bomo lahko s skupnimi močmi odpravili zlorabo otrok, kajti če ne bomo mi storili tega, kdo bo?

Zahvaljujem se Vam za razumevanje in resnično upam, da mi boste tudi Vi pomagali v boju proti trpinčenju otrok in mi pomagali opozoriti slovensko javnost na problem trpinčenih otrok!


Lep pozdrav,

Gregor Lovišček Stojanovič


PRILOGA - INTERNETNA POVEZAVA NA MOJ BLOG:
http://stop-trpincenju-otrok.blogspot.com/

Grozljivo...

Žalostno za zjokat...



Video posnetek je predstavitev tragične usode 3-letne punčke Kelsey Briggs iz ZDA, ki je podlegla zaradi poškodb, ki sta ji jih namerno povzročila njena mati in očim (oba sta jo pretepala).
Posnetek je objavil, na spletni strani YouTube, uporabnik z vzdevkom - shonyakay, dne 28.7.2007.

STOP TRPINČENJU OTROK - STOP CHILD ABUSE



Posnetek je objavil, na spletni strani YouTube, uporabnik z vzdevkom - lovinbillyelliot, dne 18.2.2007.

April – mesec boja proti trpinčenju otrok


Ali ste vedeli, da je prihajajoči mesec april mednarodni dan boja proti nasilju in zlorabam nad otroci?

Čeprav je boju proti trpinčenju otrok "posvečen" en sam mesec, pa so otroci trpinčeni skozi vse leto, vseh 12 mesecev!

Trpinčenje otrok je družbeni problem. Za odpravo problema pa mora najprej poskrbeti vsak posameznik, kajti družba "se začne" pri posamezniku.
Zato se moramo, po svojih najboljših močeh, potruditi da bo vsak mesec, teden in dan minil v znamenju boja proti trpinčenju otrok!

POMAGAJMO OTROKOM, KI SO ŽRTVE NASILJA!

Oblike trpinčenja otrok


1.) Telesno trpinčenje ali fizično nasilje nad otroci, npr:
- Hudo kaznovanje, ki ima za posledice natrganine, podplutbe, modrice, zvine sklepov, zlomi kosti.
- Kaznovanje otrok vključuje udarce s trdim ali ostrim predmetom (palica, kuhovnica, pas s kovinsko zaponko,...).
- Metanje otroka ob zid ali na tla, porivanje otroka po stopnicah navzdol.
- Opekline nastale zaradi namernega oparjanja otrok (namakanje prstov/rok/nog/zadnjice v vrelo vodo, ugašanje cigaret/žarečih predmetov na koži).

2.) Spolna zloraba otrok, npr:
- Namerno dotikanje otrokovih prsi ali spolovil na neprimeren način.
- Siljenje otroka v dotikanje prsi ali spolovil odrasle osebe.
- Namerno razgaljenje/razkazovanje prsi ali spolovil odraslega pred otrokom.
- Odrasla oseba namerno pripravi otroka da razgali svoje prsi ali spolovila v okoliščinah, v katerih to ni normalno.
- Kakršnakoli oblika telesnega stika ali razgaljenja med odraslim in otrokom, ki je sprožilo očitno spolno vzburjenje, PRI TEM NI POMEMBNO ALI JE OTROK PRIVOLIL V TAKŠNO DOGAJANJE!

3.) Psihično trpinčenje otrok, npr:
- Namensko zmerjanje, žaljenje ali druge oblike žaljivega vedenja do otroka.
- Zavestno in namensko zanemarjanje otrokovih čustvenih potreb (odsotnost čustvene topline, namensko odklanjanje podpore v okoliščinah, ki jih otrok ne zmore obvladati sam).
- Postavljanje delovnih in vedenjskih zahtev do otroka, ki znatno presegajo očitno zmogljivosti.
- Izločanje, zavračanje, nepravično ravnanje z otrokom (namensko odklanjanje otrokove prošnje po pomoči).
- Teroriziranje, zastrahovanje otrok.
- Kaznovanje z zastrahovanjem, grozečim kričanjem, grožnja s fizičnim napadom ali ubojem.
- Prostorska osamitev otroka (zaklepanje v sobo) in prepoved stikov z vrstniki.

4.) Zanemarjanje otroka, npr:
- Neustrezno prehranjevanje
- Neustrezna skrb za otrokovo zdravje in higieno
- Namerna prikrajšanost otrok do izobraževanje (šole)
- Namerno prikrajšanje pozitivnih čustvenih odnosov s strani staršev



Povzeto po knjigi: Trpinčen otrok, Meridiana d.o.o., Ljubljana 1997

Grozljivo...



5-mesečna punčka je pogosto prihajala v vrtec z modricami in podplutbami. Vrtec in policija sta se povezala, ukrepala in otroka odvzela materi ter jo začasno namestila v krizni center. Tekom preiskave je tožilstvo v sodelovanju s policijo ugotovilo: Deklico je pretepala lastna mater, pri tem pa ji je "pomagal" njen prijatelj. Oče (starša sta bila ločena) ni vedel ničesar o tem, po končanem sodnem procesu je dobil polno skrbništvo nad svojo hčerkico s katero danes živita normalno življenje. Njena mati (če ji sploh lahko rečemo mati) pa je danes v zaporu...


Za vse, ki živite v Ljubljani. Tale primer prihaja iz Šiške:
Staršema je bil odvzet 5-letni fantek, ker sta ga zanemarjala. Otroka nista nikoli umila, skopala ali očedila. Deček tako pri svojih petih letih ni vedel kaj je to voda.

Grozljivo, ampak realno.
Žal...

Grozljivo...


Trpeč izraz dojenčka z možgansko krvavitvijo, ki je bila posledica močnega udarca v glavo. Ni se udaril sam. Starša sta ga.

Fotografija - Vir: Trpinčen otrok, str:42, Meridiana d.o.o., Ljubljana 1997

Grozljivo...


Hudo pretepena 3-letna deklica je bila ob prihodu v bolnišnico podhranjena in polna modric, odrgnin in podplutb po celem telesu. Bila je v komi zaradi hude poškodbe možganov. Deklico so intubirali in priključili na inkubator, ker ni več dihala sama. Brutalno jo je pretepel oče. NJEN LASTNI OČE!!!

Fotografija - Vir: Trpinčen otrok, str:41, Meridiana d.o.o., Ljubljana 1997

Želite izvedeti več?


Vsem, ki želite izvedeti več o trpinčenju in zlorabi nad otroci, toplo priporočam v branje naslednji dve knjigi:

- Trpinčen otrok, ciklus seminarjev Namesto koga roža cveti, dr. Pavle Kornhauser, izdala: Meridiana d.o.o., Ljubljana 1997

- Zaprte oči ne vidijo zla, avtorici: Jasminka Zloković, Olga Dečman Dobrnjič, izdal: Zavod RS za šolstvo, Ljubljana 2007


Pri pisanju svojega bloga uprabljam kot glavni vir prav ti dve knjigi saj sta napisani zelo poučno in zanimivo. Knjigi sta že zaradi same tematike resnično vredni branja.

Telesni znaki nasilja nad otroci



Pri pretepenih otrocih gre lahko za komaj opazne lahke poškodbe, lahko pa pride celo do notranjih krvavitev, vključno z možganskimi krvavitvami. Izvzeti niso niti primeri naklepnih zastrupitev, utapljanja ali zadušitve.

Zdravniki imajo ključno vlogo pri prepoznavanju poškodb otrok, ki so bili trpinčeni. Pri jemanju podatkov kako je prišlo do poškodbe morajo biti pozorni na izjave staršev, ki pomanjkljivo pojasnjujejo kako je do poškodbe prišlo, zlasti kadar poškodba ni v skladu z razvojno stopnjo otroka. Spiralni zlom stegnenice pri 2-mesečnemu dojenčku nikakor ne more biti »nesreča« saj otrok pri tej starosti še ni shodil in ni mogoče, da bi prišlo do takšne poškodbe »po nesreči«. Takšni primeri poškodb in znaki predhodnih telesnih poškodb, ki jih starši ne znajo razložiti, so resno opozorilo na možno trpinčenje otroka. Značilen je tudi neprimerno daljši časovni zamik med poškodbo in prihodom otroka k zdravniku. Trpinčeni otroci so večinoma pripeljani v nujno zdravniško oskrbo ponoči, ker njihovi starši (ki svoje otroke trpinčijo) upajo, da bo takrat tam manj ljudi in bodo tako hitreje »opravili« pri zdravniku in da bodo takrat deležni manjše pozornost zdravstvenega osebja.

Torej moramo biti (ne samo zdravniki, temveč vsi ki ste v stiku z otroci) na telesu otrok pozorni na:
1.) Kožo: znamenja slabe telesne nege (umazanost), opekline, modrice in rane (sveže in zaceljene)
2.) Kosti: občutljivi, otekli in manj gibljivi udi (zapestja, gležnji, prsti), spremenjena oblika dolgih kosti (posledica svežega ali starega zloma)
3.) Glavo: nepravilna oblika zaradi poškodb lobanje, otrplost tilnika
4.) Oči: poškodbe zunanjih delov očesa (popokane očesne žilice, okrvavljena beločnica), podplutbe okrog oči
5.) Ušesa: poškodbe uhljev (vneta koža)
6.) Nos: močna krvavitev iz nosu, »ukrivljen« in otečen nos (premaknjen ali zlomljen nosni hrustanec)
7.) Usta: opekline ustnic, opekline jezika, natrganine ustnice, razmajani ali manjkajoči zobje
8.) Vrat: znamenja davljenja na koži
9.) Trebuh: modrice in podplutbe
10.) Spolovilo in danka: vidne poškodbe



Skica namernega spiralnega zloma stegnenice pri dojenčku (Vir: Trpinčen otrok, str:29, Meridiana d.o.o., Ljubljana 1997)

Krizni centri - kontakt

V kriznih centrih lahko bivajo otroci, do največ 21 dni. Nastanitev je le začasna, dokler se ne uredi zakonito skrbništvo nad otrokom, ki je bil odvzet staršem (oz. zakonitim skrbnikom).


Ljubljana - (Ravbarjeva 11a, Bežigrad)
http://www.csd-lj-bezigrad.si/KCM.htm
Tel. številka: 01 236 1222
Tel. številka: 01 236 1223
Mobitel: 041 419 121
Mobitel: 041 419 122
Mobitel: 041 424 281



Grosuplje (Brvace 41)
http://www.kco-palcica.si/
Mobitel: 059 922 866
Mobitel: 040 194 192
Mobitel: 040 194 193



Maribor (Trubarjeva 27)
http://www.csd-mb.si/?p=HOME,PROGRAM,RAZVOJNIPROGR,KCM
Mobitel: 051 324 211



Celje (Ipavčeva 8)

http://www.gov.si/csd/celje/
Tel. številka: 03 493 0530
Mobitel: 031 576 150



Murska Sobota (Lendavska ulica 15a)

http://www.csd-ms.si/Krizni_center_za_mlade,179,0.html
Tel. številka: 02 534 8582
Mobitel: 031 304 601



Krško (Cesta krških žrtev 11)
Tel. številka: 07 490 5177
Mobitel: 041 795 885



Slovenj Gradec (Ozka ulica 1)
http://www.csd-slovenjgradec.si/
Tel. številka: 02 885 0111
Mobitel: 041 962 029



Radovljica (Alpska c. 15, Lesce)

http://www.csd-radovljica.si/krizni_center_za_mlade.php
Tel. številka: 04 531 6930
Mobitel: 040 436 530
Mobitel: 040 436 531


Vsi našteti krizni centri so urejeni, varni in s strokovno usposobljenim osebjem, ki skrbi za otroke ki tam začasno bivajo. Vendar pa jim velikokrat primankuje prostovoljcev, ki bi jim lahko vsaj delno pomagali pri njihovem delu. V vseh kriznih centrih bi bili veseli vsake pomoči, predvsem denarne saj jim le-tega velikokrat primanjkuje. V kolikor želite pomagati in prispevati svoj denar ali čas (v obliki prostovoljnega dela) kontaktirajte enega izmed zgoraj omenjenih kriznih centrov, predlagam da Vam najbližjega.

POMOČ, NASVET - kontaktne tel. številke


Policija
Anonimna tel. številka: 080 1200
Intervencijska številka: 113
E-mail: gp.policija@policija.si


Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve
Tel. številka: 01 369 7700
E-mail: gp.mddsz@gov.si


TOM - Telefon za mladostnike in otroke
Tel. številka: 080 1234


SOS telefon - za otroke (in ženske) žrtve nasilja
Tel. številka: 080 1200


Peter Klepec - za otroke in mladostnike žrtve nasilja
Tel. številka: 080 1552

Vloga države pri odpravljanju nasilja nad otroci znotraj družine


Država je ključnega pomena pri prepoznavanju in preprečevanju nasilja v družini in družbi. Dolžnost države je zagotoviti varnost državljanov in državljank, tako na javnih kot v zasebnih prostorih. Država je tista, ki mora nasilje obsoditi in proti storilcem ukrepati na podlagi veljavne zakonodaje. Varna družba se vedno začne z varno družino. (Van der Ent idr. 2001, 34)

Statistika trpinčenih otrok, zelo na kratko...


Zaradi fizičnega nasilja v Evropi dnevno umrejo štirje otroci, mlajši od 14 let!
Veliko otrok ne more uresničevati pravice do življenja, niti do otroštva. Dandanes je več kot 300 milijonov otrok po vsem svetu izpostavljenih različnim oblikam nasilja (psihično, fizično, spolno).
Ti vsi pričakujejo pomoč in zaščito. Kdo jim jo bo nudil? Jaz, Vi, organi pregona??? Odgovor je - vsi mi skupaj, družba v sodelovanju s policijo, socialno službo. Problem je globalen, zato zahteva globalne rešitve. Ampak sprva se moramo problema lotiti lokalno, saj veste kako pravijo - najprej moramo počistiti pred svojim pragom. Slovenijo moramo očistiti in oprati vsega nasilja in zlorab nad otroci! Kajti otroci so naša prihodnost!

Nasilje nad otroci znotraj družine...


Problem je res velik če gledaš na sistem! Sistem pa je država k se iz družbe sestoji, ta družba pa dons nč konkretnga ne nardi, sam glavo u pesk tišči in se z nepomembnimi stvarmi slepi!

Konkretno:
NASILJE NAD MLADOSTNIKI ZNOTRAJ DRUŽINE JE DRUŽBENI IN NE IZKLJUČNO INDIVIDUALNI PROBLEM!